fbpx

Usporedba: rashladna sredstva R32 i R410a

Oba ova rashladna medija su dobra, međutim razlikuje ih GWP (Global Warming Potential) koeficijent.
R410a ima visok GWP od 2088, te je zato napravljen novi ‘ekološki’ rashladni medij pod oznakom R32 sa znatno nižim GWP-om od 675.

Usporedba GWP freona R32 i R410a
Usporedba GWP freona R32 i R410a

Osim toga, R32 je energetski učinkovitiji jer omogućuje bolji prijenos topline te su manje količine ovog freona potrebne za rad klima uređaja nego freona R410a, što ga čini i ekonomičnijim izborom za kupce.

Jedina prednost freona R410a pred freonom R32 je njegova nezapaljivost. R32 naime pripada kategoriji slabije zapaljivih, niskotoksičnih freona, međutim za rezidencijalnu uporabu (klima uređaje i dizalice topline) kategoriziran je kao potpuno siguran za korištenje – uz pridržavanje uputa proizvođača dakako.

Bitno je naglasiti da, dok god sav rashladni medij ostaje u zatvorenom sustavu, dakle ako nema nikakvog propuštanja ili otjecanja rashladnog medija, nema opasnosti od zapaljenja. Tako da je najbitniji faktor odabir stručnog instalatera koji će kvalitetno odraditi montažu i osigurati da nema nikakvog propuštanja.

Popis kvalitetnih instalatera možete pronaći na našoj stranici, a ako na popisu ne možete pronaći nikoga na svom području, javite nam se za preporuku.

Klizi na vrh